flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково-статистичної роботи у Кузнецовському міському суді Рівненської області за перше півріччя 2017 рік

21 серпня 2017, 10:32

Аналіз обліково-статистичної роботи у

                   Кузнецовському міському суді Рівненської області

                                        за перше півріччя  2017 рік

 

         З метою проведення аналітичної роботи та об’єктивності показників статистичних звітів, відповідно до Закону України «Про судоустрій та статус суддів», на виконання планів роботи суду проаналізовано стан організації ведення обліково-статистичної роботи в Кузнецовському міському суді Рівненської області, вжито ряд організаційних та практичних заходів, спрямованих на покращення статистичної роботи  щодо первинного обліку справ та матеріалів, правильності складання статистичних звітів. Достовірності показників та вчасного подання їх до територіального управління.

 

  1. Планування роботи суду з питань діловодства та статистики, стан виконання планів роботи.

        Планування роботи суду здійснюється по півріччях. 

План роботи суду на перше півріччя затверджений головою суду і містить заходи з питань діловодства та статистики, зокрема, аналіз надсилання електронних копій судових рішень до ЄДРСР та надсилання інформації про ДНЗС; проведення перевірки роботи по веденню первинного обліку документів та правильності внесення відомостей в обліково-статистичні картки на справи усіх категорій канцелярією суду, помічниками суддів та секретарями судового засідання; вжиття заходів до усунення виявлених недоліків; здійснення постійного контролю за станом обліково-статистичної роботи в суді; проведення перевірки роботи секретарів судових засідань по дотриманню строків виготовлення журналів(протоколів) судових засідань та своєчасної здачі справ до канцелярії суду; підготовка та здача звітів у першому півріччі 2017 року. Приведення обліково-статистичних карток по судових справах у належний стан; проведення семінарських занять з працівниками апарату суду; проведення виробничих нарад з питань діловодства та статистики, стан виконання планів роботи.   

Всі пункти, передбачені у Плані роботи суду  на перше півріччя 2017 року виконуються в повному обсязі.

         Контроль за виконанням піврічного Плану роботи суду було покладено на керівника апарату суду.

 

  1. Розподіл обов’язків між працівниками апарату суду щодо здійснення первинного обліку документів і складання звітності про стан здійснення судами правосуддя.

З  метою належного функціонування комп’ютерної програми «Д-3» наказом керівника апарату суду проведено розподіл обов’язків між працівниками канцелярії суду, закріплено впровадження та застосування автоматизованої системи електронного документообігу та супровід по категоріях справ, визначено права користувачів цієї системи.

        Обов’язки по організації складання та обробки статистичних звітів, підготовки аналізів даних судової статистики з визначенням тенденцій динаміки основних показників судочинства, підготовки відповідних довідок та інформацій, узагальнень щодо роботи суду покладено, наказом керівника апарату суду, на старшого консультанта суду Довгаль Н.І.

        Відповідно до наказу керівника апарату суду, консультантом суду Кречик О.П., в комп’ютерній програмі «Д-3» здійснюється реєстрація вхідної та вихідної кореспонденції, у тому числі судових справ та матеріалів, які надійшли до суду і підлягають розгляду відповідно до кримінального, цивільного чи адміністративного судочинства, а також матеріалів про притягнення до адміністративної відповідальності, які передаються працівникам канцелярії для формування відповідних ОСК в КП «Д-3», реєстрації в алфавітних покажчиках та автоматичного розподілу судових справ між суддями.

В ОСК відповідальними особами заповнюються відповідні вкладки та поля згідно наданого їм доступу, відповідно до наказу керівника апарату суду, до відповідних гілок програми.

У разі тимчасової відсутності відповідальних осіб виконання їх обов’язків покладаються, наказом керівника апарату суду, на інших працівників апарату суду.

Також, працівників апарату суду, з метою недопущення помилок при здійсненні первинного обліку документів і складання звітності про стан здійснення судом правосуддя, ознайомлено з: Аналізом обліково-статистичної роботи у ТУ ДСА України в Рівненській області та місцевих загальних судах за 2016 рік;   Інформацією щодо кількості судових рішень, надісланих місцевими судами Рівненської області до ЄДРСР за 2016 рік; Аналітичною довідкою про стан надсилання місцевими судами Рівненської області судових повісток у вигляді SMS-повідомлень у 2016 році.

Контроль за дотриманням працівниками апарату виконавської дисципліни та вимог Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді щодо первинного обліку і ведення судової статистики здійснюється керівником апарату суду.

 

  1. Організаційні питання роботи канцелярій суду (дотримання термінів та якість заповнення документів первинного обліку в електронному та паперовому вигляді, складання номенклатури, формування справ, ведення архіву, порядок обліку речових доказів та ін.).

          Обліково-статистична робота в суді ведеться відповідно до  Інструкції з діловодства у місцевому загальному суді; Положення про автоматизовану систему документообігу суду, Засад використання автоматизованої системи документообігу Кузнецовського міського суду Рівненської області; Інструкції щодо подання та заповнення форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими судами судових справ та матеріалів; Інструкції щодо заповнення форми картки обліку сум шкоди, заданої злочином. Працівники, відповідальні за ведення первинного обліку справ та матеріалів, складання звітів забезпечені інструктивними матеріалами, володіють знанням даних інструкцій, мають практичний досвід роботи. ОСК, журнали та алфавітні покажчики зберігаються у електронних архівах.

         Номенклатура справ Кузнецовського міського суду на 2017 рік затверджена головою суду 19.12.2016 року.

        Непроцесуальні документи формуються у справи відповідно до затвердженої номенклатури справ на 2017 рік .

        Організаційно-розпорядчі документи з основної діяльності, з кадрових питань (про прийняття, переведення, звільнення, заохочення), про надання відпусток, про накладення стягнень на працівників, про відрядження працівників, з адміністративно-господарських питань  групуються в різні справи.

         Формування і оформлення судових справ суду здійснюється секретарями судових засідань відповідно до вимог Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах.  

         Відповідальним працівником за роботу з речовими доказами в суді, відповідно до наказу керівника апарату суду, визначено старшого консультанта суду Довгаль Н.І.

         Приймання речових доказів здійснюється в канцелярії Кузнецовського міського суду при надходженні справ з речовими доказами. Для обліку речових доказів в Кузнецовському міському суді, згідно номенклатури справ, заведений журнал обліку речових доказів, кожний аркуш якого пронумерований,  прошнурований, скріплений підписом голови суду та гербовою печаткою.

          При реєстрації речових доказів у суді їм присвоюється номер, у якому вказується дата надходження, найменування речового доказу, кількість, номер справи, до якої вони долучені, прізвище, ім’я, по батькові обвинуваченого.

          Після винесення судового рішення в журналі обліку речових доказів зазначаються його дата та прийняте судом рішення щодо речових доказів.

          

  1. Ведення судової статистики: порядок складання та подання звітів, якість та дотримання термінів.

Старшим консультантом суду Довгаль Н.І., яка відповідає за ведення судової статистики відповідно до  Інструкцію про затвердження форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ і матеріалів та Інструкції щодо їх заповнення і подання, затвердженої наказом ДСА України від 05.06.2006 №55, складалися статистичні звіти про роботу суду за перше півріччя 2017 року за встановленими формами статистичної звітності. На адресу ТУ ДСА України в Рівненській області направлялись звіти за формами №1, 1-1, 2-А, 2-Ц, 3; 1-мзс, 10, 1-Л, 4, 6-8.

          Статистичні звіти про роботу Кузнецовського міського суду формуються за допомогою комп’ютерної програми «Д-3» та подаються на встановлену дату в електронній формі засобами автоматизованої системи документообігу суду засвідчені електронним цифровим підписом відповідальної особи.

       

  1. Використання в судах програмно-технологічних засобів обробки та формування звітів (звіти формуються: автоматично чи в ручному режимі).

Повнота та своєчасність заповнення в АСДС карток первинного обліку справ та матеріалів. Проблемні питання, які виникали у судів при роботі з автоматизованою системою документообігу суду, шляхи їх вирішення.

          Відповідно до вимог діючого законодавства у суді функціонує автоматизована система документообігу суду.

          Керівником апарату суду видано наказ від 03 січня 2017 №1-АГ/А «Про визначення функціональних обов’язків, прав користувачів автоматизованої системи, надання та позбавлення права доступу до неї» відповідно до якого працівникам апарату суду надано право доступу до автоматизованої системи документообігу, визначені права та обов’язки відповідно до їх функціональних обов’язків. У випадках кадрових змін, що тягнуть за собою зміни у правах та обов’язках користувача АСДС, керівником апарату  суду видаються накази.

          Покращення програмного та технічного забезпечення суду є необхідною умовою ведення обліково-статистичної роботи на належному рівні.

        При складанні звітів у суді використовується автоматичне їх формування за допомогою КП «Д-3».

          Секретарі судових засідань, помічники суддів, старший секретар суду, старший консультант у всіх  ОСК на судові справи що надійшли до суду і підлягають розгляду відповідно до кримінального, цивільного чи адміністративного судочинства, справи про адміністративні правопорушення, вносять відомості відповідно до своїх функціональних обов’язків.

           В окремих випадках під час перевірки ОСК, яка здійснюється керівником апарату суду при передачі справи до канцелярії суду, при формуванні звітів та періодично при побудові звітів із застосуванням функції «Перевірити ОСК», виявляються незначні недоліки при внесенні відомостей до ОСК, що полягали у допущенні неточностей та відсутності усіх даних в обліково-статистичних картках, а також несвоєчасне внесення даних в ОСК, зокрема інформації про причини та факти відкладення розгляду матеріалів кримінального провадження. Зазначені недоліки доводяться до відома осіб, які відповідають за внесення цих відомостей, та усуваються негайно.

 

  1. Проведення навчань у апараті суду для спеціалістів з питань діловодства та судової статистики. Участь спеціалістів з судової статистики у семінарах, відеоконференціях з питань судової статистики.

            Проведення семінарських занять є складовою системи підвищення кваліфікації державних службовців. Метою семінарських занять є оновлення та розвиток умінь і знань, необхідних для ефективного вирішення завдань професійної діяльності, вивчення позитивного досвіду.

       Навчання працівників апарату суду у першому півріччі 2017 року здійснювалось відповідно до плану навчання працівників апарату Кузнецовського міського суду, який

затверджено керівником апарату суду.

        З метою підвищення ефективності роботи з КП «Д-3» дистанційне навчання пройшли секретар судових засідань Левадна О.А., головний спеціаліст з інформаційних технологій Головаш А.О.

 

  1. Реалізація матеріалів перевірок з питань діловодства та судової статистики (оперативні наради тощо: які рішення приймались на нарадах, конкретні заходи, терміни та результати їх виконання; чи вносились подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності винних осіб, результати їх розгляду.

Обговорення (на оперативних нарадах, навчаннях) стану обліково-статистичної роботи, результати.

        Відповідно до планів роботи суду на перше півріччя 2017 року проведено збори суддів за участю працівників апарату суду на яких розглянуто питання підведення підсумків роботи Кузнецовського міського суду Рівненської області у 2016 році відповідно до аналізу результатів здійснення судочинства у міському суді в 2016 році. Також, проаналізували стан обліково-статистичної роботи у Кузнецовському міському суді у 2016 році.

        Відповідно до плану роботи міського суду на перше півріччя 2017 року керівником апарату суду була проведена перевірка стану обліково-статистичної роботи в суді.

        Проведено перевірку роботи працівників апарату суду щодо своєчасності, повноти та достовірності внесених даних до автоматизованої системи документообігу за перший квартал 2017 року.

        Результати перевірки розглянуті на оперативній нараді з працівниками апарату суду. Відповідно до рішення оперативної наради працівники апарату суду зобов’язані усунути виявлені недоліки та дотримуватись вимог Положення про автоматизовану систему документообігу та Інструкції з діловодства.

         

  1. Висновок про стан обліково-статистичної роботи в цілому (недоліки та позитивні сторони), пропозиції щодо її поліпшення, бачення шляхів вирішення існуючих проблем.

З огляду на викладене та з метою вдосконалення організації обліково-статистичної роботи, поліпшення якості підготовки звітів вважаємо за доцільне:

  • керівнику апарату суду відповідно до плану роботи проводити перевірки по веденню первинного обліку документів та правильності внесення відомостей в обліково-статистичні картки на справи усіх категорій канцелярією суду та секретарями судових засідань;
  • керівнику апарату суду Кислянці Т.Г. тримати на постійному контролі стан обліково-статистичної роботи в суді;
  • проводити навчання з працівниками апарату суду відповідно до плану навчання на перше півріччя 2017 року;
  • підвищувати рівень професійної компетентності шляхом самонавчання та навчання з використанням сайту професійної мережі «Феміда»;
  • Проводити перевірку ОСК на наявність помилок після внесення даних до АСДС з використанням функції «Перевірка»