flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Час, витрачений адвокатом на очікування судового засідання, є складовою правничої допомоги, і підлягає компенсації нарівні з іншими витратами, - Верховний Суд

17 січня 2024, 16:13
Касаційний господарський суд ВС виснував, що очікування на судове засідання є складовою правничої допомоги, і час, витрачений на очікування початку засідання адвокатом, підлягає компенсації нарівні з іншими витратами. Якщо адвокату доводиться очікувати на те, коли судді розпочнуть розгляд його справи у Касаційному господарському суді Верховного Суду, то він може сподіватися на те, що за таке очікування йому заплатять. Відповідну позицію у додатковій постанові від 6 грудня 2023 року висловив Касаційний господарський суд ВС по справі 905/493/22.
     Товариство просило зменшити заявлений іншою стороною розмір витрат на правничу допомогу адвоката, посилаючись на те, що сумарна тривалість засідань у Касаційному господарському суді Верховного Суду, де він брав участь, становила всього 41 хвилину.
    Втім, як зазначив Касаційний господарський суд Верховного Суду, судові засідання КГС ВС у цій справі тричі розпочалися пізніше призначеного часу, і були проведені із затримкою в часі.
    Отже, адвокат через ці затримки був вимушений витратити час на очікування їх початку. «При цьому необхідність та тривалість такого очікування не залежали від волі представника Компанії, а фактично було вимушеним заходом перед безпосередньою участю у засіданнях для того, щоб здійснити захист інтересів клієнта в суді», вказав КГС ВС.
    Таким чином, виснував КГС ВС, такі стадії як прибуття до суду чи іншої установи та очікування є складовими правничої допомоги. А час, який адвокат витрачає на дорогу для участі у судовому засіданні, є складовою правничої допомоги і підлягає компенсації нарівні з іншими витратами.
    За посиланням:https://sud.ua/uk/news/publication/290715-vremya-potrachennoe-advokatom-na-ozhidanie-sudebnogo-zasedaniya-yavlyaetsya-sostavnoy-chastyu-pravovoy-pomoschi-i-podlezhit-kompensatsii-naravne-s-drugimi-raskhodami-verkhovnyy-sud